Aşk Okunu Atan Eros’un Mitolojik Hikayesi

Aşk Okunu Atan Eros’un Mitolojik Hikayesi

Sırada Yunan mitolojisi içerisinde yer alan Pagan tanrılarından adı daima aşkla anılan Eros’un hikayesi var..

Yunan mitolojisinde aşk ve şehvet tanrısı olan Eros, güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit’in oğludur.

Tutkulu aşkın sembolü olan Eros, ilk görüşte aşkı, yıldırım aşkını ifade eder. Eros’un elinde ve yanı başında sıkça gördüğümüz flüt, lir, horoz, gül ve yunus gibi figürler onun sembolleridir.  

Eros elindeki ok ve yayla, bazen de meşale ile aşk ateşini sadece ölümsüzlerin değil ölümlülerin de kalbine saplar. Eros’tan gelen okla ilk gördüğüne aşık olmayacak bir ölümsüz ve ölümlü yoktur.

Annesi Aphrodite’ye büyük bir sevgiyle bağlı olan Eros, Yunan mitolojisinde kanatlı bir erkek çocuk olarak tasvir edilir.   

Ölümlü insanları birbirine aşık eden de  Tanrı Apollon’u güzeller güzeli Daphne’ye aşık eden odur. Peki hep aşık mı eder Eros? Hiç mi aşık olmaz? Eros Psyche aşkı tam da bunu anlatır.

Eros ile Psyche’nin hikâyesi de mitolojideki en sık anlatılan hikayelerden birisidir. Psyche’nin aklına bir kez düşen Eros bir daha da oradan çıkamaz.

Bazı antik eserlerde ise bu çapkın ve hınzır tanrı ölümlülerin arasındaki sevgi ve aşk bağının kurulmasını sağlayan tanrı olarak da aktarılmıştır. Eros, Yunan güzellik ve aşk tanrıçası Aphrodite ve savaş tanrısı Ares’in oğludur. Erken dönemdeki tüm sanat yapıtlarında elinde ok ve yayı yahut lir ile betimlenmiştir. Bazı eserlerde çocuk bazılarında ise genç ve yakışıklı bir delikanlı olarak görürüz.

Eros’un sevgi, aşk ve atletizm gibi güçleri sembolize ettiği ve yönettiğini biliyoruz.

Genellikle tombul bir çocuk formunda gördüğümüz aşk tanrısı Eros Rönesans dönemindeki aşk tanrısı Cupid’i de tasvir etmektedir.

Bu adı Yunan mitolojisinde sık sık geçen, en çok ok ve yay ile akla gelen tanrı, günümüzde bile yıldırım aşklarının sorumlusu olarak anılmaktan geri kalmaz.

Tanrı Eros heykel örneğini evinizin özel bir köşesinde saklamak için Müzedenal.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.  

MÜZEDENAL BLOG

Meşhur Truva Atı Hikayesi Nedir?

Tarihin koridorlarında kadim zamanlarda yaşanmış pek çok savaş bulunmaktadır. Bu savaşların kimisi gerçekten yaşanmış savaşlar kimisi de hikayelerden ibarettir. Homeros’un İlyada’sında anlatılan bu hararetli Truva Savaş’ı Yunan mitolojisinin de en önemli kısmını oluşturmuş ve antik çağ seramikleri üzerinde de bezeme olarak kullanılmıştır.

Truva Savaşı’nda savaşın yönünü topyekün değiştirecek bir olay yaşanmıştır. Akhalıların Truvalıları alt edebilmek için başvurduğu bu yol, Truva Atı Taktiği olarak da adlandırılır. En az Truva Savaşı kadar ilgi çeken konulardan biri de Truva Atı efsanesidir. “Truva atı neden yapıldı?” sorusu cevabı en çok merak edilen soruların başında gelmektedir.   

Truva Savaşı’nın en ilgi çeken kısımlarından biri olan bu at aynı zamanda savaşın simgesi haline de gelmiştir.

Görkemli görüntüsü ve yüklendiği anlam itibariyle son derece önemli bir tarihsel figür olan Truva atı hikayesi son derece ilgi uyandırmaktadır. Truva Atı, Yunan ordusunun Truva kent surlarını aşarak içeriye girebilmesi için Odysseus tarafından yaptırılmıştır. “Truva atı nedir?” sorusunun en basit yanıtı ise tahtadan devasa bir at maketidir.

Truva Savaşı doğu ile batı arasındaki ilk büyük savaş olarak kabul görür. Savaşın asıl nedeni her ne kadar önemli bir konuma sahip olan ve tarih boyunca güçlü devletlerin dikkatini üzerine çeken Çanakkale bölgesi gibi görünse de savaşın asıl kıvılcımı Paris’in güzel Helen’e duyduğu aşktır.

“Sadece Eğitimli Olanlar Özgürdür” Diyen Epiktetos Kimdir?

Düşünmek ve sorgulamak insan zihninin en eski davalarından birisi. Antik çağda yaşamış pek çok filozofun düşünce dinamikleri modern çağda bile kabul gören ve tartışılan dinamikle olarak bizi etkiliyor.

Düşünce ve fikirleriyle simleri binlerce yıl öteye, yani günümüze ulaşan düşünürlerden birisi de Epiktetos’tur.

İ.S 55- 135 yılları arasında yaşamış olan Yunan stoacı filozof Epiktetos’un, kesin olmamakla birlikte Hieropolis’te bir köle olarak dünyaya geldiği belirtilmektedir.

1 2 3 4 .... 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.