Antik Çağ Kadın Aksesuarları ve Takıları

Antik Çağ Kadın Aksesuarları ve Takıları

Dünya var olup yaşam başladığından beri kadınların bakımlı, güzel ve genç görünme arzuları asla tükenmedi. Hemen her çağda kadınların güzelliklerine ve bakımlarına önem verdiğini, aksesuarlardan ve takılardan faydalandıklarını görmek mümkün.

Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntularda krem ve parfüm kapları kadar küpe, yüzük, bilezik, kolye, broş, tarak gibi takı ve aksesuarların da yer alması her dönemde kadınların takılara olan tutkusunun var olduğuna bir kanıt.

Anadolu’da köklenen tüm uygarlıklar ilkel malzemeleri yine ilkel aletlerle işleyerek gerek kutsal gerek sanatsal gerekse süs amaçlı takılar üretmişlerdir. 

Anadolu uygarlıkları hüküm sürerken, bu topraklarda yaşayan sanatkarlar ve takı ustaları taş ve değişik metalleri takı yapımında kullanmış, bunu yaparken tabiatı gözlemlemiş, kendilerinden evvel o topraklarda yaşamış uygarlıkların kültürel mirasından ilham almış ve göç yoluyla Anadolu’ya gelen halkların sanat üsluplarını ve işçiliklerini benimseyerek kendi yorumlarını katmışlardır.

Antik çağda takı üretiminde en çok kullanılan malzemeler altın ve gümüştür.

İ.Ö 14. yüzyılda Mısır’da altının saflık derecesini ölçmek için mihenk taşı kullanılmıştır.

Takı yapımında kullanılan gümüş ve altını süslemek ve tamamlamak amaçlı yarı değerli taşlar da kullanılmıştır. Bu yarı değerli taşlar hem yüzük ve küpelerde taş kakma olarak kullanılmış hem de kolye, mühür, bilezik gibi aksesuarların yapımında kullanılmıştır. 

Antik çağda yarı değerli taşların takı yapımında tamamlayıcı öge olarak kullanılmasının yanında fizik ötesi bir güce sahip oldukları da düşünülmüştür.

Altın ve yarı değerli taşların takı üretiminde birlikte kullanıldığı ilk örnekler Çorum il sınırları içinde bulunan Alacahöyük mezarlarında bulunmuştur. Burada kızıl akik ve necef taşı ileyapılmış takı örnekleri ele geçmiştir.

Antik çağ takı örneklerini Müzedenal.com sitesinde inceleyebilirsiniz.

Günümüzde antik çağ takıları büyük müzelerde sergilenmektedir. Kadim zamanlara ait takı örneklerinin en güzellerini Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görmek mümkündür.

MÜZEDENAL BLOG

Aşk Okunu Atan Eros’un Mitolojik Hikayesi

Sırada Yunan mitolojisi içerisinde yer alan Pagan tanrılarından adı daima aşkla anılan Eros’un hikayesi var..

Yunan mitolojisinde aşk ve şehvet tanrısı olan Eros, güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit’in oğludur.

Tutkulu aşkın sembolü olan Eros, ilk görüşte aşkı, yıldırım aşkını ifade eder. Eros’un elinde ve yanı başında sıkça gördüğümüz flüt, lir, horoz, gül ve yunus gibi figürler onun sembolleridir.  

Eros elindeki ok ve yayla, bazen de meşale ile aşk ateşini sadece ölümsüzlerin değil ölümlülerin de kalbine saplar. Eros’tan gelen okla ilk gördüğüne aşık olmayacak bir ölümsüz ve ölümlü yoktur.

Olympos Tanrıçalarının Kraliçesi Hera’nın Hikayesi

Yunan mitolojisinde tanrıçaların kraliçesi olarak bilinen Hera, baş tanrı Zeus’un karısıdır. Zeus ile Hera aynı zamanda Kronos ve Rhea’dan doğan iki öz kardeştir. Zeus, babası Kronos ile yaptığı çetin savaşı kazanarak diğer kardeşlerini Kronos’tan kurtarır ve Hera ile evlenerek tanrılar panteonunda hakimiyetini ilan eder.

Roma mitolojisinde Juno olarak bilinen tanrıça Hera, Olymposlu tanrıçalar arasında ece yani kraliçe vasfına sahipti. Evlilik ve doğum gibi tüm kadınsal dinamiklerden sorumlu olan Hera, evliliklerin koruyucu tanrıçası olarak bilinir. İnek gözlü ve beyaz kollu Hera olarak da tasvir edilen tanrıça, mitolojideki en güçlü ve sözü geçen tanrıça vasfına sahiptir. Apfrodite’den sonra en güzel ikinci tanrıça olsa da Zeus’a asla ihanet etmemiş ve ona daima sadık kalmıştır.   

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.