Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?

Hitit Güneş Kursu Ne Anlatıyor?

Afişlerde, kitap ve dergi sayfalarında, tarihi biblo ve obje satılan mağazaların vitrinlerinde sıkça gördüğümüz Hitit Güneş Kursu, gizemli duruşu ve adeta hipnotize eden estetik haliyle büyüleyici bir figürdür.

Peki bu figürün anlamı ve hikayesi ne? Hangi uygarlığın eseri ve bize ne anlatıyor?

Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü olan Güneş Kursu, merkezinde güneş ve onun etrafındaki ögelerden oluşur. Bazı Güneş Kurslarında geyik figürleri, bazılarında da ağaç ve kuş figürleri yer alır.

Güneş Kurslarının ahşap asaların uçlarına takılarak dini törenlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Çoğunlukla tunçtan yapılan Güneş Kursları en iyi örneklerine Çorum yakınlarındaki Alacahöyük’te rastlanmıştır.

Güneş Kursu için her ne kadar Hitit eseri dense de en eski uygarlıklardan biri olan Hattilere ait bir eserdir. Hatti kralları öldükleri zaman Güneş Kursu ile gömülürdü. 

Güneş Kursu güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur.

Güneş Kursunun, yıldızların konumlarını tespit etmeye yaradığı da söylenmektedir ama genel anlamda törensel bir anlamı ve işlevi olan Güneş Kursları günümüzde de pek çok kurum ve resmi kuruluş tarafından amblem olarak kullanılmaktadır.  

Hatti kral mezarlarından çıkarılan Güneş Kursu örnekleri Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görülebilir.

Türkiye’deki en ünlü Güneş Kursu anıtı Ankara Sıhhiye Meydanı merkezinde yer alır.

Güneş Kursunun ana çizgilerinin yani tam merkezdeki yuvarlağın dünyayı ya da güneşi simgelediği düşünülmektedir. Üstte yer alan figürlerin ise üreme, çoğalma, bereket gibi kavramları sembolize ettiği savlanır. Güneş Kursunda bulunan kuşların özgürlüğün ifadesi olduğu söylenmektedir.

Güneş Kursu genellikle tunçtan, gümüşten ve altından yapılmaktaydı.

Güneş Kursunda yer alan ana tema güneş metaforudur ve bu metafor sıcaklığı, yaşam enerjisini ve içtenliği çağrıştırır.

Pek çok tasarıma, ambleme, vakfa ve kuruma ilham olan Güneş Kursu, formu, hatları ve duruşu ile izleyene enerji veren bir gizem taşır.    

Boynuza benzer figürlerin doğayı, kuşların özgürlüğü, ok ya da güneş şualarının ilerlemeyi sembolize ettiği de söylenmektedir.

Güneş Kursu görüldüğü üzere sadece Hatti sanatına değil günümüz kültürüne de bir ışık ve esin kaynağı olmaktadır. Bu kurs aynı zamanda özellikle Başkent Ankara’nın en özel ve kadim simgelerden birisidir.

Hitit Güneş Kursu örneğini Müzedenal sitesini ziyaret ederek görebilir ve yaşam alanlarınızın en özel köşeleri için satın alabilirsiniz.

MÜZEDENAL BLOG

Antik Çağın Hayvan Başlı Kapları Ryhton’lar

Antik dönemde her türlü ihtiyaç için ilkel malzemelerle yapılmış pek çok kap türü günümüze kadar ulaşmıştır. Yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan sayısız seramik eser çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

Antik dönemlerde yemek pişirmek ve sunmak; şarap, zeytinyağı ve hububat taşımak ve depolamak amacıyla yapılmış pek çok pişmiş toprak kap formu vardır.

Bunun yanı sıra adak törenleri için tasarlanan kaplar, buhurdanlıklar, kadınların krem, merhem, yağ ve parfüm kapları, mezar armağanı olarak tasarlanan gözyaşı şişeleri ve tamamen estetik amaçla yapılmış süs eşyası formundaki kaplar arkeolojik bir zenginlik olarak kendini gösterir.

Baktığını Taşa Çeviren Yılan Saçlı Kadın Medusa

Saçları yılanlardan oluşan, bakışları dokunduğu her şeyi taşa çeviren, Yunan mitolojisinde yer alan en ürkütücü figürlerinden birisidir o. Adı Medusa.

Medusa Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olandır. Diğer iki kız kardeşi ölümsüzdür.

Ölümlü olduğu için de Perseus tarafından öldürülmüştür. Medusa, doğrudan baktığı herkesi taşa çevirme yeteneğine sahip olduğu için Perseus Medusa’yı öldürebilmek için bir ayna vasıtasıyla onun yüzüne bakabilmiştir. 

Kimi kaynaklara göre Perseus, Medusa’nın canını Hermes’in verdiği orakla almıştır. Bazı kaynaklar ise Medusa’nın canının Athena’nın verdiği ayna yahut kalkanla alındığını söyler.

1 2 3 4 5 6 .... 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.