“Sadece Eğitimli Olanlar Özgürdür” Diyen Epiktetos Kimdir?

“Sadece Eğitimli Olanlar Özgürdür” Diyen Epiktetos Kimdir?

Düşünmek ve sorgulamak insan zihninin en eski davalarından birisi. Antik çağda yaşamış pek çok filozofun düşünce dinamikleri modern çağda bile kabul gören ve tartışılan dinamikle olarak bizi etkiliyor.

Düşünce ve fikirleriyle simleri binlerce yıl öteye, yani günümüze ulaşan düşünürlerden birisi de Epiktetos’tur.

İ.S 55- 135 yılları arasında yaşamış olan Yunan stoacı filozof Epiktetos’un, kesin olmamakla birlikte Hieropolis’te bir köle olarak dünyaya geldiği belirtilmektedir.

Nicopolis’e sürgün edilene kadar yaşamını Roma’da sürdüren Epiktetos, hayatının geri kalan kısmını sürgün edildiği Nicopolis’te geçirmiş sonradan azat edilmiş ve orada ölmüştür.     

Yunancada “kazanılmış”, “elde edilmiş” anlamlarına gelen Epiktetos ismini sonradan aldığı bilinmektedir.

Kaynaklara göre, imparator Nero'nun sekreteri Epaphroditos'un kölesi olan Epiktetos, vaktini hayli verimli kullanıyordu.

İnsan kendisinin efendisi olmalıdır diyen filozof, stoacı felsefeyle uğraşıyordu. Azat edildi ancak sağlık problemleri onu zorluyordu.

Sebebi konusunda kesin bir bilgi olmasa da sakat kaldığı bilinen Epiktetos, 89-95 yılları arasında Domitianus taɾafından başka filozoflarla birlikte sürgüne gönderilmiştir.

Sürgünün ardından bir süre sonra Nicopolis’e giden Epiktetos bir felsefe okulu kurar. Epiktetos’un ders verdiği ve Hadrianus’un da ziyaret ettiği bu okulda pek çok tarihçi ve düşünür yetişmiştir.

Epiktetos, stoacı felsefenin sınırları içinde son derece sade bir yaşam sürmüştür.

“Hür İnsan Üzerine Bir Şiir” Epiktetos’un kendi el yazısı ile Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon’da kayalara yazılmıştır.

Kanyon da ismini, üzerinde yazılı olan şiirden almaktadır.

“Kendinin efendisi olmayan hiç kimse özgür değildir” diyen stoacı filozof Epiktetos, hayata bakış açısı ve vizyonu ile çığır açan bir filozof olarak adını günümüze kadar ulaştırmayı başarmıştır.

Epiktetos felsefesinin temel taşı ahlak düşüncesinden oluşuyordu.

Epiktetos’a göre şeylerin doğası ikiye ayrılır. Kendi irademize bağlı olanlar prohairetik ve irademizin dışındaki gerçeklikler aprohairetiktir.

Çağının aydınlık bir ismi olan Epiktetos’un heykel örneğini Müzedenal.com sitesinde inceleyerek satın alabilirsiniz. 

MÜZEDENAL BLOG

Işık ve Kehanet Tanrısı Apollon’un Hikayesi

Antik Yunan mitolojisinde müziğin, güzel sanatların, şiirin, ateşin ve kehanetin tanrısı olarak tanınan Apollon genç ve güçlü yapısı ile de hayranlık uyandıran bir tanrı idi.

Zeus’un ve Leto’nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti.

Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar. İkiz kardeşi Artemis de Yunan tanrıçalarından biridir ve adları sıkça birlikte geçer.

Antik Çağda Kullanılan Seramik Kaplar

Antik çağda sıvı ve katı gıdaların; krem ve merhem gibi kozmetik ve tıbbi içeriklerin muhafaza edilmesi, taşınması ve sunulması için tasarlanan ve atölyelerde ustalar tarafından pişmiş topraktan yapılan kaplar, genel ismiyle “vazo” olarak da adlandırılır.

Kazılar sonucunda şarap ve zeytinyağı taşımak için kullanılan amphoralardan tutun da antik çağlardaki kadınların cilt güzelliklerini muhafaza etmek için kullandığı pyksis’lere kadar pek çok kap formuna ulaşılmıştır.

Dönem atölyelerinde çömlekçi ustaları tarafından yapılan ve üzerleri çoğunlukla mitolojik sahnelerle bezenen bu kaplar sadece işlevsellikleri ile değil estetik görünümleri ile de üretildikleri dönemin sanat anlayışını ve stil özelliklerini de yansıtmaları açısından öne çıkarlar.

1 2 3 .... 5 6 7 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.